Kinderen

 

Gewoon Gaaf! De preventiemethode voor 0 tot 18 jaar

 

Iedereen wil toch een gezond gebit?

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij uw tandarts helpt daarbij. Onder begeleiding van onze gediplomeerde assistentes in huis kunt u samen met uw kind het gebit gaaf en de mond gezond houden.

Preventie voor jouw gebit

De assistentes geven preventie advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Dat hangt er helemaal vanaf hoe vaak de tanden gepoetst worden en wat er op dat moment in het gebit gebeurt. Komen er tanden of kiezen door? Zijn er tanden aan het wisselen? Zijn er beginnende gaatjes zichtbaar? Aan de hand hiervan wordt bepaald wat er moet gebeuren en wanneer het nodig is om weer op bezoek te komen voor controle. Soms helpt een extra bescherming op de kiezen (sealen) of een fluoridebehandeling. Maar vaak gaat het goed en is er geen extra behandeling nodig. De preventiemethode verschilt per gezin. Daarom gaat de Gewoon Gaaf methode uit van een unieke aanpak per gezin en zelfs per persoon.

Aanzienlijk minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70% minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit recent  wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Den Bosch bij een groep kinderen van 6 tot 9 jaar. In 3 jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88%), werden ze veel minder geseald (-66%) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62%).

Cariës (gaatjes) met gezond gedrag voorkomen

Cariës oftewel gaatjes kan met gezond gedrag voorkomen worden. Onder gezond gedrag verstaan we bepaalde handelingen die helpen om het gebit gezond te houden, zoals suiker vermijden of verminderen en regelmatig de tanden goed te poetsen.

Zorgvuldig poetsen

Het zorgvuldig poetsen van de tanden en kiezen is al een eerste stap naar een gezonde mond. Gewoon Gaaf neemt kinderen en ouders hierin mee. Stimuleer en help uw kind bij het poetsen en maak er een dagelijkse gewoonte van. Als kinderen vanaf het begin leren om in ieder geval één keer per dag zorgvuldig te poetsen, zullen ze deze goede gewoonte ook na hun 10e jaar doorzetten. Natuurlijk met hier en daar nog wat begeleiding en controle.

Tanden kleuren

Bij elke Gewoon-Gaaf controle worden de tanden gekleurd waarbij de eventuele tandplak zichtbaar wordt. Tandplak is een vaak onzichtbare laag op de tanden waar kleine bacteriën blijven plakken. Door dit laagje te kleuren, ziet u niet alleen waar de laag zit, maar ook hoe uw kind zijn of haar tanden poetst. Zo kunnen we beter laten zien waar nog extra aandacht nodig is met de tandenborstel en hoe dit het beste tijdens het poetsen te doen.

Wilt u nog meer informatie?

Lees hier meer over Gewoon Gaaf.